Pagina Principala | Familie | Calendar menstrual

Calendar menstrual

De
Marime caractere: Decrease font Enlarge font
Calendar menstrual

O femeie moderna trebuie sa fie bine informata.Aceasta intodeauna are un atuu in plus si este pregatita pentru eventuale probleme.Este necesar ca orice femeie sa isi cunoasca propriul corp si sa fie atenta la modificarile care apar pe parcursul vietii ei.Ciclul menstrual este unul din aspectele importante despre care femeile trebuie stie cat mai multe.

Durata ciclului menstrual este in medie de 28 de zile, dar variaza de la femeie la femeie, intre 23 si 35 de zile. Chiar si pentru aceeasi persoana, rareori se intampla ca durata ciclurilor menstruale sa fie identica in fiecare luna. In functie de organismul tau, intr-un an de zile pot aparea variatii de la una la sapte-opt zile, sau chiar mai mult.Este foarte important de amintit ca multe femei au un ciclu menstrual mult diferit de cel tipic.

Daca ai un ciclu regulat, este foarte usor sa calculezi zilele de risc maxim, prin metoda calendarului. Sa zicem ca in fiecare luna ciclul tau dureaza 28 de zile. Ceea ce se stie relativ sigur despre ciclul menstrual este ca din ziua ovulatiei pana la aparitia menstruatiei trec cam 14 zile.Cu cat stii mai multe despre ciclul tau menstrual, cu atat iti va fi mai usor sa identifici zilele in care esti fertila.
In acest scop iti poate fi util acest calendar menstrual unde trebuie sa notezi ziua in care incepe menstruatia, ziua in care se termina si orice simptome preovulatorii pe care le observi precum:
-cantitatea si calitatea mucusului cervical(este abundent si textura foarte albicioas);
-fluctuatii de temperatuta;
-sensibilitatea sanilor;
-durere abdominala usora,localizata in zona regiunii pelviene;

Cu 28 de zile lungime a ciclului, ovulatia are loc cam in ziua a 14-a (14 + 14 = 27). In aceasta situatie, zilele riscante sunt intre ziua a 9-a si ziua a 15-a (4-5 zile inainte de ovulatie si 1-2 zile dupa ovulatie),deoarece permatozoizii pot trai in corpul tau pana la 4-5 zile. Si daca inainte de ovulatie cu 4 zile ai avut un contact sexual neprotejat, este posibil ca unul dintre spermatozoizi sa fi ramas in viata si sa fecundeze ovulul in momentul in care acesta este eliberat din ovar.Ovulul traieste 24 de ore, timp in care orice contact sexual poate duce la o sarcina chiar daca au trecur zilele de "risc maxim".

Este mai dificil daca ciclul tau menstrual este total neregulat, pentru ca in momentul in care iti vine menstruatia nu ai cum sa stii care va fi durata ciclului menstrual ce tocmai incepe. Exista totusi o soluti esi in acest caz : timp de minim sase luni de zile urmareste si noteaza pe un calendar zilele cand iti vine menstruatia si vezi apoi cat dureaza ciclurile tale menstruale. Sa zicem ca, in sase luni, cel mai lung ciclu a fost de 30 de zile, si cel mai scurt de 26 de zile. Inseamna ca ovulatia s-a intamplat intre zilele a 12-a (pentru ciclul de 26 de zile) si a 16-a (pentru ciclul de 30 de zile).

Cum sa iti faci un calendar menstrual:
-Se noteaza pe un calendar prima zi de menstruatie (care este totuna cu prima zi de ciclu menstrual) timp de 6 luni consecutiv
-Se noteaza durata ciclurilor menstruale (in medie, de 28 de zile).
-Pentru persoane care au cicluri menstruale egale, de 27 – 28 zile, ovulatia se produce cu 9-15 zile, in medie 14 zile, INAINTE de declansarea urmatorului ciclu menstrual (numai daca nu apare intre timp sarcina)
-Pentru gasirea primei zile a perioadei fertile se ia ciclul cu numarul cel mai scurt de zile si din el se scade 18, iar pentru gasirea ultimei zile a perioadei fertile se ia ciclul cu numarul cel mai mare de zile si din el se scade 11. Din acest calcul simplu se stabileste cu aproximatie perioada fertila.

Capacitatea corpului de a face fata modificarilor menstruale poate fi imbunatatita cu ajutorul exercitiilor fizice in mod regulat, limitarea consumului de alcool si cofeina si reducerea stresuluisi alimentatie corecta.

Aboneaza-la feed-ul de comentarii Comentarii (0 adaugat)

total: | afisate:

Adauga comentariul tau

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Citeaza

Te rugam sa introduci codul din imagine:

Captcha
  • Trimite la un prieten Trimite la un prieten
  • Printeaza articol Printeaza articol
  • Articole in format text Articole in format text

Marcat ca si:

Nu sunt cuvinte adaugate pentru acest articol

Da o nota la articol

4.32