Sunt stresat,dar ma tratez!
De
Omniprezent, stresul a devenit un tovaras de viata de care am da orice sa scapam. Munca sa mearga pe roate, viata de cuplu sa fie musai in roz, copilul sa fie cel mai fericit, masina sa scape nevatamata din jungla intersectiei – nu mai putem tine numarul problemelor care pun umarul la situatiile stresante. Incet, tensiunile se acumuleaza si sanatatea iti este pusa in pericol? Iti dam toate armele pentru a putea lupta cu boala timpurilor moderne.
Pentru inceput, un fel de CV al stresului. Il tot pomenim, dar stim de fapt ce e stresul? O reactie biologica la un stimul exterior fizic, psihic sau senzorial, mai precis, aproape un reflex care are trei faze: alarma, rezistenta si epuizarea. Ce se intampla practic in momentul in care primim stimulul „stresant”: ritmul cardiac creste, tonusul muscular si nivelul zaharului in sange se prabusesc, iar organismul incearca sa se adapteze. Sistemul nervos trimite un mesaj hipotalamusului care va elibera adrenalina – aceasta furnizeaza energia de care e nevoie pentru a creste ritmul inimii, pentru a oxigena muschii si tesuturile si a inlesni eliberarea zaharului si grasimilor prin ficat. Daca stimulul persista, se trece la faza de rezistenta, organismul incercand din rasputeri sa gaseasca un echilibru: secreta endorfina, cortizol, dopamina, serotonina si hormoni sexuali ca sa faca fata. Iar daca nu reuseste, atunci se va produce epuizarea: apararea imunitara pierde teren si persoana devine astfel foarte vulnerabila la agresiunile exterioare, se poate imbolnavi cu mare usurinta, este intr-o tensiune permanenta, apar oboseala, furia si nemultumirea, chiar si depresia.Dupa stres, potopul
Printre efectele pe care stresul le are asupra organismului se numara: insomniile, durerile de cap, constipatia sau diareea, iritabilitate, lipsa energiei, lipsa puterii de concentrare, apetitul scazut sau exagerat, tensiune ridicata, dureri de stomac, urticarie, anxietate, slabire, ingrasare, probleme cu inima, diabet, dureri de spate, dificultati in a ramane insarcinata, hipertiroidie, intarzierea sau absenta menstruatiei, afectiuni benigne ale sanului. Psihologii au realizat si un top al celor mai stresante situatii cu care ne confruntam de-a lungul vietii: moartea partenerului, divortul, condamnarea la inchisoare, boala, casatoria, sarcina, iesirea la pensie.
Pana cand stresul ne va desparti…
Tot mai multi oameni au libidoul la pamant din cauza stresului, sustin specialistii. Dorinta se duce pe apa Sambetei, frecventa raporturilor sexuale tot scade, erectiile sunt tot mai rare… In Franta, de exemplu, unul din cinci barbati sufera de probleme de erectie, frecvent sau ocazional, iar in majoritatea cazurilor stresul e de vina. Si femeile au probleme de natura sexuala din aceasta cauza: vaginism, anorgasmie etc. Mai ales ca ele sunt si mai expuse stresului – multe studii au dovedit ca femeile ocupa la serviciu pozitii mai „stresante” decat barbatii si unele cu orar care nu este fix – un motiv in plus de stres. Ce e de facut? Uita de antidepresive, caci si acestea au un efect negativ asupra libidoului. Dupa ce ati constientizat problema si ati tot discutat pe marginea ei, faceti tot ce va sta in putinta sa o rezolvati (week-end-uri prelungite la munte, telefoane inchise si lumanari aprinse).
Serviciul, uzina de stres
Locul de munca este o sursa tot mai importanta de stres – o spun numeroase cercetari. Iar problema este intalnita in intreaga ierarhie, nu numai in cazul anumitor pozitii. 30% dintre europeni declara ca serviciul lor este o mare sursa de stres. S-a observat ca barbatii care au un serviciu care le da mari batai de cap sunt predispusi la probleme arteriale care se traduc printr-un risc ridicat de infarct, lucru care nu s-a demonstrat si in cazul femeilor care au un job solicitant (unii specialisti au gasit explicatia in anumiti hormoni – estrogenul – care au un efect protector asupra sistemului cardiovascular). Insa, atentie! Stresul de la munca reprezinta un pericol mare pentru femeile insarcinate – din cauza agitatiei de la serviciu, tensiunea arteriala creste in cazul gravidelor si le poate dauna: vor aparea dureri serioase de cap, ameteli, probleme cu vederea, oboseala. Psihologii au cateva sfaturi pentru cei care se simt coplesiti de probleme la munca si au cedat deja in fata stresului: sa invete sa spuna „nu”, sa comunice in permanenta cu ceilalti, sa nu sara niciodata peste masa de pranz si in nici un caz sa nu o ia la pachet, ci in afara locului de munca, iar seara sa nu mearga direct acasa, ci la o mica plimbare, o expozitie, la cumparaturi.
Suntem egali in fata stresului?
Unele studii arata ca femeile tinere se descurca si ies mai bine din situatiile stresante decat barbatii. Totul se schimba insa dupa menopauza. Barbatii tineri sunt mai sensibili pentru ca organismul lor produce cantitati mari de cortizol ca raspuns la stres. In cazul femeilor se pare ca estrogenul influenteaza reactia la stres, iar la menopauza, cand numarul lor scade, doamnele devin o prada mai usoara pentru stres. Iar folosirea pilulelor contraceptive – care la randul lor contin estrogeni – le apara pe femei de stres. Sunt insa si voci care sustin egalitatea sexelor in fata stresului, cu mentiunea ca reactiile difera in functie de sex. Daca femeile au de-a face cu anxietatea, barbatii se vor manifesta prin furie si agresivitate. Iar ca reactii extreme – ele vor suferi de depresie, iar ei se vor refugia in pahar si crize colerice.
Cele mai intalnite cauze ale stresului
In viata profesionala ne lovim de: ritmul prea sustinut de munca, sentimentul insatisfactiei legat de nerecunoasterea anumitor merite (cand salariul nu oglindeste indatoririle grele), relatiile dificile cu colegii care pot merge pana la hartuirea morala (in aceste situatii stresul poate evolua spre depresie grava sau chiar sinucidere). In viata familiala si sociala: impresia ca nu poti face fata obligatiilor familiale - un sentiment predominant in cazul tinerelor mame care impaca greu noile responsabilitati cu cele de la serviciu, dificultatea de a-ti asuma imagini sociale valorizante - cand o persoana incearca sa fie in acelasi timp si un bun parinte si sexy, si sportiva, si cultivata, si o buna prietena.
Comentarii (0 adaugat)
Adauga comentariul tau