Pagina Principala | Sanatate | Pastreaza-ti echilibrul si energia

Pastreaza-ti echilibrul si energia

De
Marime caractere: Decrease font Enlarge font
Pastreaza-ti echilibrul si energia

Primavara te prinde mai descoperita ca oricând, cu rezervele aproape de minus. Dar nici in restul anului nu iti este mai usor. Unde ti se duce energia?

Te-ai obisnuit sa tot auzi ca dieta, activitatea fizica, somnul, munca sunt elemente fundamentale pentru o viata sanatoasa si fericita. Dar ce este prea mult strica, la fel si ce e prea putin. Cum gasesti acea “aurea mediocritas” laudata de antici?

Ce iti zice Mos Ene
Necesarul de somn difera de la o persoana la alta si de-a lungul vietii. Media variaza intre 7-8 ore pentru un adult, batrânii multumindu-se chiar cu mai putin, 5-6 ore pe noapte. Exista insa si oamenii care sunt fresh dupa 3-4 ore de somn, in conditii de munca sustinuta. Dar somnul insuficient afecteaza puterea de concentrare si memorare, creste iritabilitatea, scade capacitatea de adaptare la mediu, slabeste sistemul imunitar, duce la astenie si oboseala cronica, ingrasa. La rândul lui, programul prelungit de somn, peste 10-12 ore, duce la stagnarea energiei, incetinirea functiilor biologice, stari de deprimare. Cum verifici ca dormi cât trebuie? Te trezesti usor, odihnita, plina de energie, cu mintea limpede si ochii deschisi (fara sa ai nevoie de cafea pentru asta).

Mananci ca sa traiesti
Unele studii au demonstrat ca o ratie alimentara moderata echivaleaza cu o viata indelungata si o sanatate robusta. Organismul are nevoie insa de combustibil pentru a functiona adecvat, asadar infometarea (din ratiuni de dieta cel mai adesea) nu-ti garanteaza longevitatea. Pe de alta parte, hrana abundenta este sursa unor nenumarate boli cronice, pornind de la afectiuni cardiace, diabet, disfunctii renale, hepatice si terminând cu obezitatea. Cum stii ca manânci cât trebuie? Te ridici de la masa cu senzatia de foame potolita, dar fara sa te simti ghiftuita. Cantitatea de mâncare la o masa ar trebui sa se rezume la trei boluri mici. Ai grija doar sa le umpli cu alimente hipocalorice (supe de zarzavat, orez, paste, legume crude, salate, leguminoase fierte, lactate degresate). Un castronel cu alune nu e acelasi lucru cu unul cu spanac.

Te misti, deci existi
Fara indoiala, am fost creati ca sa ne punem corpul in miscare, nici macar fatul nu sta imobil in burtica mamei. Majoritatea specialistilor recomanda minimum 30 de minute de activitate fizica moderata pe zi (plimbari in ritm alert, aerobic, dans, inot etc.) de 3-5 ori pe saptamâna. Câteva exercitii de intindere la fiecare ora si dezmortitul picioarelor in mini-plimbari intre birouri completeaza programul minimal de fitness. Daca mai si urci scarile pe jos si obisnuiesti sa faci plimbari zilnice prelungite, atunci te poti considera in forma. Lipsa de miscare blocheaza canalele energetice, scade viteza proceselor metabolice, duce la obezitate, depresie, afectiuni cardiovasculare, diabet, osteoporoza. Sportul excesiv (in fiecare zi, mai multe ore, la intensitati ridicate) creste riscul de intinderi si rupturi musculare, secatuieste rezervele de energie, epuizeaza si scade apetitul sexual. Cum stii ca exersezi cât trebuie? Te simti vioaie, flexibila, energica, ai mai multa rezistenta la efort (deopotriva fizic si intelectual), iar corpul tau nu pârâie si tremura din toate incheieturile atunci când il soliciti cu diverse activitati fizice.

Munca l-a facut pe om
Consideram serviciul de 8 ore ca “munca” noastra zilnica. Dar si ce facem in acest interval este hotarâtor. Statul degeaba, conform principiului “timpul trece, leafa merge” nu e de natura sa te odihneasca. Din contra, aduce plictiseala, indiferenta si lipsa de motivatie, factori care iti devoreaza energia. Nici lucrul en gros nu e mai indicat. Munca in exces (peste 8-9 ore), fie ca e fizica sau intelectuala, secatuieste rezervele de energie, provoaca stres, oboseala, astenie, nervozitate, reduce puterea de concentrare si slabeste sistemul imunitar. Cum stii ca muncesti cât trebuie? Lucrezi usor, concentrat si cu placere, iti folosesti abilitatile la maximum, ai randament, iar dupa program iti mai ramâne suficient chef, timp si energie pentru viata ta personala si de familie.

Circuitul energetic
Medicinele traditionale orientale vad energia ca pe un flux continuu de forta vitala care intra in corp, circula in interiorul acestuia, hranindu-l la nivel subtil, apoi iese si ciclul se repeta. De fapt, un proces asemanator cu cel al respiratiei. Starea buna de sanatate este legata de circulatia libera a energiilor in interiorul corpului. Conform, acestui principiu, blocajele energetice (puncte in care energia stagneaza) sunt surse de boala, la nivel fizic, mental sau emotional. Energia trebuie pusa in miscare, consumata, pentru a beneficia apoi de energie proaspata. E ca in cazul apei, o balta difera mult de un izvor curgator. De aceea, sedentarismul, desi teoretic economiseste energie (totul se rezuma la metabolismul de baza si la minime activitati fizice) se dovedeste atât de obositor atât pentru minte, cât si pentru corp. Energia care stagneaza nu are valoare vitala si e un balast pentru or

Aboneaza-la feed-ul de comentarii Comentarii (0 adaugat)

total: | afisate:

Adauga comentariul tau

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Citeaza

Te rugam sa introduci codul din imagine:

Captcha
  • Trimite la un prieten Trimite la un prieten
  • Printeaza articol Printeaza articol
  • Articole in format text Articole in format text

Marcat ca si:

Nu sunt cuvinte adaugate pentru acest articol

Da o nota la articol

0