Pagina Principala | Stil De viata | Doar un pahar in plus...

Doar un pahar in plus...

De
Marime caractere: Decrease font Enlarge font
Doar un pahar in plus...

Uneori nici nu ne dam seama cat alcool consumam la o petrecere, la o iesire in oras cu prieteni sau diferite alte ocazii. Efectele insa se fac simtite de fiecare data.

 Pe stomacul gol , un pahar de alcool trece in oraganism intr-un sfert de ora. Daca il beti in timpul mesei, alcoolul se resimte intr-o ora.

Alcoolul este unul din alimentele care nu este digerat. Odata inghitit el trece direct din tubul digestiv in sange, care il transporta la creier si la sistemul nervos, incetinindu-i si perturbandu-i activitatea. Doua pahare sunt suficiente pentru a atinge 0.50 g de alcool pe litru in sange. La acesta valoare, persoanele neobisnuite cu bautura se simt usor ametite, celelelte nu au nici o senzatie de ameteala, desi alcoolul este acolo...in sange.

In general, viteza de absorbtie si cantitatea absorbita sunt in functie de:
-natura bauturii (ex: berea, continand unele substante alimentare este mai greu absorbita)
-concentratia bauturii (cand concentratia este prea mare are loc “secretia de mucus”, care incetineste absorbtia)
-bioxidul de carbon din unele bauturi (sampanie, vin spumos), ca si ingestia anterioara de apa, mareste absorbtia
-cantitatea si tipul alimentelor din stomac (glucidele scad absorbtia)
-particularitati constitutionale
Dupa 12 ore de la ingestie, in organism nu mai ramane decat aproximativ 30% din cantitatea de alcool, iar la 24 de ore este eliminat in totalitate

 Unul din efectele cele mai rapide ale alcoolului este asupra sistemului nervos central, care controleaza unele din functiile vitale ale organismului, simturile, muschii vorbirii si nu in ultimul rand, glandele sudoripare.Alcoolul mai este si un diuretic, oprind producerea de catre corp a hormonului anti-diuretic.
Rinichii directioneaza fluidul direct catre vezica, facandu-te sa urinezi excesiv, si grabind eliminarea de fluide, aceasta avand ca principala cauza dezhidratarea.
Majoritatea simptomelor mahmurelii, incluzand aici durerea de cap, ameteala, setea, greata, starea de agitare, sunt ca urmare a dezhidratarii.

Efectul sedativ al alcoolului antreneaza scaderea atentiei si diminuarea reflexelor. In medie timpul de reactie este evaluat le o secunda inaintea franarii, el ajunge la 1,35 secunde la 0.50 g/l de alcool in  sange.
Campul vizual lateral este redus.
Efectul dezinhibator al alcooluluiil determina pe conducatorul auto sa subestimeze riscurile si sa respecte regulile de circulatie . De aici rezulta viteza excesiva , depasiri periculoase, comportamente dezinvolte si exagerate.

Contrar ideilor preconcepute nici cafea cu sare, nici o lingura de ulei, nici aspirina nu accelereaza eliminarea alcoolului din sange. Singura solutie viabila este trecerea timpului...Daca o mica proportie este eliminata prin urna si aerul expirat , marea parte de alcool este eliminata prin arderile din ficat. O persoana sanatoasa elimina cam 0.10-0.15 g/l de alcool pe ora.

Aboneaza-la feed-ul de comentarii Comentarii (0 adaugat)

total: | afisate:

Adauga comentariul tau

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Citeaza

Te rugam sa introduci codul din imagine:

Captcha
  • Trimite la un prieten Trimite la un prieten
  • Printeaza articol Printeaza articol
  • Articole in format text Articole in format text

Marcat ca si:

Nu sunt cuvinte adaugate pentru acest articol

Da o nota la articol

5.00