Oboseala si Surmenajul
De
CARE ESTE ROLUL OBOSELII?
SURMENAJUL
Oboseala obisnuita care are o stare normala,care apare dupa solicitare si dispare dupa repaus.Surmenajul este oboseala acumulata,in care rezervele organismului sunt secatuite.Surmenajul cedeaza mai greu si necesita instituirea unui program complex de combatere a oboselii.
Surmenajul se manifesta in timp cu numeroase simptome de cele mai multe ori mascate .
Astenia fizica este unul dintre cele mai importante semne si se traduce prin senzatia de molessala accentuata,de slabire a fortei musculare.Persoana in cauza constata ca efectueaza cu mai multa greutate unele activitati fizice,profesionale,observa ca oboseala se instaleza mai repede si este mai accentuata.
Astenia psihica este si ea de multe ori prezenta ,facandu-si simtita prezenta sub masca celor mai deiverse simptome:dezinteres(apatie,inertie,lipsa de participaresi initiativa),sentimente de neputinta si nesiguranta.Pot sa apara tulburari de memorie,dificultati de invatatre ,raspunsuri mai lente si gresite ,reducerea atentiei etc.
Pe un alt plan,aceasta oboseala cronica duce de asemenea la instabilitate emotionala.Individul oscileaza de a stari de fericire la stari de depresie si invers.Din pricina neraspandirii,reactiilor ,apar frecvent izbucniri de manie ,nerabdare ,frustrare.Respectul de sine scade si deseori apar indoielei cu privire la propriile valori.
Pe langa astea se poate constata o scadere reala a efecientei in munca si scaderea rezistentei organismului la infectii.
CUM PUTEM COMBATE SI PREVENI OBOSEALA?
Odihna zilnica-Somnul constituie o perioada reparatorie a organismului.Nevoia de somn difera in functie de varsta:nou-nascut:21-22 ore;1-4 ani :14-18 ore;la 15 ani :8-10 ore,la adult:7-8 ore,la varstinici:5-7 ore.Exista diferente apreciabile si intre indivizii normali.Unii oameni necesita mai putin son decat altii.In acest sens,sunt de notorietatae cazul lui Napoleon,al carui somn nu depasa 3 ore pe noapte si cel al lui Edison care dormea doar 4 ore.
Privarea indelungata de somn este insotita de o serie de tulburari psihice printre care aparitia iluziilor si a halucinatiilor.Chiar o singur anoapte alba paote sa aiba efecte adeverse.Un cercetator de l aUniversitatea Stanford a aratat ca organismul nostru tine evidenta "datoriei de somn" si daca privare de somn in timpul unei nopti nu este compensta curand,organismu va incerca sa-si recupereze singur "datoria" prin aparitia picotelii in cele mai neasteptate momente.
Odihna saptamanala-Rezervati-va o zi de odihna in fiecare saptamana.Viata noastra este in general o lupta ,dar nu este bine sa fie continua,neintrerupta.Avem nevoie de momente si zile de recreeere.
Odihna anuala-orice om care munceste isis merita concediul si orice elev sau student are dreptul l avacante.Faceti tot ce depinde de dvs. ca ,pe timpul concediului ,sa va deprindetti si sa va detasati realmente de problemele de serviciu.
Odihna activa-Oamenii de stiinta care au studiat functionalitate creierului au constatat ca alternarea diferitelor forme de angajare activa creste potentialul energetic al organismului
Comentarii (2 adaugat)
Adauga comentariul tau